Фінансують правих і лівих: ZDF розповіло, як Кремль "годує" екстремістів у Європі

Розслідування німецьких журналістів показало, що Росія за допомогою грошових вливань надає підтримку екстремістським організаціям Європи

Про це пише Bild.

На російські гроші "підігріваються конфлікти в Південно-Східній Європі", - стверджують журналісти.

Наприклад, тисячі євро отримує угорська правоекстремістська організація "За кращу Угорщину". Платять гроші і чеським правоекстремістам, щоб ті організовували проросійські демонстрації. У Словаччині аналогічною підтримкою користуються один ліво- і один правоекстремістський рухи, які виступають з антинатовських позицій і вимагають виходу країни з Альянсу.

Гроші йдуть, зокрема, через "білоруського бізнесмена Олександра Усовського". У бесіді з Frontal21 він відкрито визнав: "Політична орієнтація мені не важлива. У Польщі я працюю з правими, в Словаччині і Чехії - з лівими, в Угорщини - з правими". 

Викладене у відкритий доступ електронне листування показує, що подібним спонсорством займається російський олігарх, який має відношення до Кремля: це впливовий і радикально налаштований прихильник російського президента Костянтин Малофєєв.

Малофєєва, як йдеться далі, добре знають за кордоном: українська влада веде проти нього розслідування в зв'язку з фінансуванням незаконних збройних формувань. Євросоюз заморозив рахунки Малофєєва і заборонив йому в'їзд в ЄС. Підприємець вважається великим фанатом німецької партії "Альтернатива для Німеччини" і особливо головного кандидата партії Олександра Гауланда: за його словами, з Гауландом "Німеччина знову стане Німеччиною".

Малофєєв неодноразово говорив про "відродження Росії" і назвав Путіна лідером від бога, тоді як ЄС в його очах - безбожна організація, відзначається в матеріалі.