Наступ на проєвропейські сили у Молдові: затримано мера Кишенева

Міського голову Кишинева Доріна Кіртоаке ввечері 25 травня затримали за підозрою у корупційних діяннях

Про це пише "День".

Кіртоаке обрали запобіжний захід у вигляді перебування під вартою протягом 72 годин, йому загрожує до 10 років позбавлення волі.

Трохи раніше були заарештовані і два віце-мера, начальник управління транспорту Кишинева, а також міністр транспорту і дорожньої інфраструктури. Усі вони є членами проєвропейської і прорумунської Ліберальної партії (своєю чергою Кіртоаке займає посаду заступника голови цієї політсили), яка перебуває в опозиції до новообраного молдовського президента, соціаліста Ігоря Додона.

У цих же справах були затримані секретар муніципальної ради Кишинева Валерій Діденко, муніципальні радники Олег Онищенко і Геннадій Думанський, а також шестеро підприємців.

За даними Національного центру по боротьбі з корупцією (НЦБК), на які посилається NewsMaker, Кіртоаке нібито порушив закон, розпорядившись в обхід тендерних процедур підписати контракт на облаштування платних парковок з австро-угорською компанією EME Parkleitsystem GMBH, а згадану фірму насправді контролює кишинівський підприємець Олександр Пінчевскій.

Президент Республіки Молдова вже назвав звістку про взяття Кіртоаке під варту "гарними новинами".
"Гарні новини я довідався дорогою до Будапешту. Сподіваюся, що восени відбудуться дострокові вибори, принаймні, у Кишиневі. Місто треба врятувати від деградації якомога скоріше", - написав Додон на своїй сторінці у Facebook.

Раніше його партія вже ініціювала кампанію зі збору підписів за відставку Кіртоаке.