Окупанти зупинили роботу Єнакієвського метзаводу, а в Донецьку шахтарі сидять без зарплати

У захопленому російсько-терористичними військами місті Єнакієве Донецької області зупинена робота металургійного заводу

Про це повідомив у Facebook народний депутат, координатор "Інформаційного спротиву" Дмитро Тимчук.

Зокрема, звільнені працівники звертаються до центрів зайнятості, які знаходяться на підконтрольній Україні території, для постановки на облік, отримання допомоги по безробіттю та подальшого працевлаштування за фахом. У той же час, у зв'язку з тим, що ЄМЗ не сплатив необхідні внески до ПФУ, центри зайнятості не можуть нараховувати кошти відповідно до відсотка від заробітної плати за останній рік, в результаті чого працівники підприємства будуть отримувати лише мінімальну допомогу в розмірі 1200 гривень

Як наслідок, серед представників зазначеної категорії громадян зростає невдоволення діяльністю "ДНР" і фіксуються заклики до проведення акцій протесту на захист своїх прав.

Окрім того, на шахті ім. Скочинського (Донецьк, вул.Бірюзова, 51) в даний час працюють 2 тисяч чоловік, видобуток вугілля зменшився з 1,7 тисяч тонн на добу на початку 2017 р, до 1 тисяч тонн. Основною причиною різкого зменшення видобутку вугілля стала відсутність товарно-матеріальних поставок з території, підконтрольної Україні, а саме - лісу для кріплення гірничих виробок, що не дозволяє проводити проведення монтажних робіт під землею.

Раніше зазначені матеріали для монтажних робіт поставлялися зі Слов'янська, а зараз у зв'язку з забороною переміщення вантажів на окуповану територію в межах рішення РНБО України, зазначений матеріал на шахту не надходить.

Остання виплата заробітної плати на шахті була проведена в лютому 2017 року.

Як зазначає Тимчук, куратори від "МГБ ДНР" на шахті ім. Скочинського в доповідях на ім'я свого керівництва відзначають високий протестний потенціал серед працівників шахти і рекомендують терміново вжити заходів щодо виплат заборгованостей по зарплатам.

  • У березні "Метінвест" повідомив про втрату контролю над ПрАТ "Єнакіївський металургійний завод".