Спікер парламенту Чечні віддавав наказ про знищення геїв

Російська поліція у Чечні затримувала, катувала та принижувала чоловіків нетрадиційної орієнтації

Про це повідомляє міжнародна організація Human Rights Watch.

За словами правозахисної організації, російські правоохоронці весною 2017 року полювали на геїв і бісексуалів, аби викреслити їх з чеченського суспільства. Вони стверджують, що стражі правопорядку розгорнули переслідування гомосексуалів з кінця лютого цього року до початку квітня.

За інформацією Human Rights Watch, наказ на вищезгадані злочини віддала офіційна влада Чечні.

Правозахисники стверджують, що спікер парламенту Чечні Магомед Даудов відіграв чи не ключову роль у прийнятті рішення про старт чеченської чистки. Цю інформацію організація отримала від постраждалих чоловіків. Вони зізналися, що чули, як саме Даудов віддавав накази розправлятися з гомосексуалами.

Троє з опитуваних зазначили, що бачили спікера в неофіційних місцях утримання своїх жертв у Грозному та Аргуні. За даними правозахисників, "чистка" представників ЛГБТ-спільноти розпочалася в Аргуні в останній тиждень лютого за 18 кілометрів від Грозного. Першою жертвою був молодий хлопець, в телефоні якого знайшли інтимні фото та повідомлення, адресовані іншому молодику.

Зі слів директора програми з прав ЛГБТ-спільноти Human Rights Watch Грема Ріда, затриманих били трубами та палицями. Ті, хто зумів утекти, й досі перебувають у небезпеці. Правозахисники стверджують, що їм продовжують надходити погрози.

Організація закликала міжнародну спільноту тиснути на Москву та контролювати хід розслідування. На думку Human Rights Watch, США та ЄС повинні надати притулок постраждалим представникам ЛГБТ.

За словами правозахисників, Кремль спочатку заперечував зловживання поліцією влади у Чечні та фактів знущання над геями. Ситуацію змінив міжнародний тиск кількох федеральних відомств, які самотужки почали розслідувати такі випадки. Президент Росії Володимир Путін, за словами Human Rights Watch, пообіцяв поговорити з генеральним прокурором і міністром внутрішніх справ регіону з цього приводу.

У свою чергу керівництво Чечні заявило, що готове співпрацювати з федеральними відомствами. Проте визнавати факт існування геїв в регіоні вони відмовляються.