У першому кварталі український експорт зріс на 28%

Експорт товарів та послуг з України у першому кварталі 2017 року зріс на 28% порівняно з аналогічним періодом минулого року, склавши 12,4 мільярда доларів

Про це повідомила прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

Озвучена цифра на 2,7 мільярда доларів більше, ніж у першому кварталі 2016 року. При цьому експорт товарів збільшився на 34,4% (на 2,7 мільярда доларів) і становив 10,4 мільярда доларів.

В структурі експорту товарів найбільшу частку становить продукція агропромислового комплексу та харчової промисловості (44%), продукція металургії (23,4%), машинобудування (10,4%) та мінеральні продукти (9,2%).

За даними Мінекономрозвитку, зростання обсягів експорту товарів демонстрували майже всі галузі економіки України, за винятком галузі виробництва деревини та паперової маси (скорочення обсягів експорту на 7%) та хімічної промисловості (скорочення на 0,1%). У міністерстві зазначили, що зниження в цих галузях обумовлено зменшенням експорту продукції до Росії (на 26,1%, або на 18,4 мільйона доларів), Туреччини (на 24,9%, або на 9,1 мільйона доларів) і Китаю (на 61,4%, або на 8,2 мільйона доларів).

У регіональному розрізі майже всі області продемонстрували зростання експорту товарів. У першому кварталі 2017 року найбільше експорт зріс в дев'яти регіонах: місто Київ, Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Полтавська, Миколаївська, Київська, Вінницька та Львівська області. Сумарно ці регіони забезпечили 85% приросту експорту товарів.

Основним торговельним партнером України в експорті товарів у I кварталі залишається Європейський Союз (38,4%), при цьому частка Росії становила 9%.