Чеський суд дозволив екстрадицію російського хакера

Суд Праги дозволив екстрадицію росіянина Євгена Нікуліна, заарештованого в Чехії за звинуваченням у хакерській атаці та крадіжці інформації з комп'ютерів американських компаній

Про це повідомляє ВВС.

Екстрадиції Нікуліна домагаються як США, де йому загрожує до 30 років в'язниці, так і Росія. Право вирішити, до якої країну відправлять росіянина, суд надав міністру юстиції Чехії Роберту Пелікану. Постанова суду ще може бути оскаржена.

Євгена Нікуліна затримали 5 жовтня в Празі за ордером Інтерполу. Каліфорнійський суд звинувачує його в хакерських атаках на об'єкти, розташовані в США, зокрема, в зламі комп'ютерів соцмереж LinkedIn і Formspring і хмарного сховища файлів Dropbox. LinkedIn заявила про причетність росіянина до крадіжки даних понад 100 млн акаунтів.

У США Нікуліну загрожують до 30 років позбавлення волі і штраф в сумі до $1 млн. За даними американського слідства, у росіянина було щонайменше двоє спільників. Нікулін заперечує провину та називає звинувачення помстою США за надання в Росії політичного притулку Едварду Сноудену.

Кремль також домагається видачі Нікуліна, посилаючись на те, що на батьківщині йому висунуто звинувачення в кіберзлочинах. Представник російського МЗС Марія Захарова заявила, що Москва намагатиметься перешкодити екстрадиції Нікуліна до США.