На сході і півдні України стало менше прибічників Росії, - дослідження

Кількість людей, які вважають, що Україні варто орієнтуватися на Росію, на півдні і сході країни стає меншою, проте знижується і число прибічників європейського вектору розвитку

Про це свідчать оприлюднені у Facebook результати дослідження серед жителів восьми південних і східних областей, проведеного компанією GfK за замовленням Інституту масової інформації за підтримки USAID.

Людей запитували про їх пріоритети у виборі основних джерел інформації (ТБ, інтернет), про те, для якої мети вони використовують соціальні мережі і які саме, віковий розподіл за джерелами інформації.

Також респондентів просили висловити свої політичні вподобання через призму війни Росії проти України, і назвати вектор, в якому, на їх думку, слід розвиватися Україні.

Крім того, опитаним запропонували ранжирувати сім топ-тем і розповісти, якої інформації їм бракує в медіа-ефірі.

З'ясувалося, що відсоток людей, які використовують телебачення, в цих регіонах знижується - на 3% з 2016 року, а інтернету - зростає (на 5%).

ТБ опитані дивляться в першу чергу через фільми (перше місце) і новини (друге), а в інтернеті шукають відео/телепрограми (зростання 4% порівняно з минулим роком) і спілкуються (зростання 9%).

Більше половини респондентів (56%) в якості основного джерела інформації про події назвали національне ТБ, 11 - українські сайти , 8% - соцмережі. Лише кожен сотий сказав, що інформацію він отримує на російських сайтах і ТБ.

У половини опитаних є акаунт хоча б в одній з соціальних мереж.

Зростання популярності ВКонтакте за рік — 2% (з 37до 39) Однокласники втрачають позиції (з 33% знизилось до 32) а Facebook набирає популярність (з 14% до 19%). Також зростає кількість користувачів в Instagram - зростання з 4до 8% и Twitter - з 4 до 5%.

В позначених областях знизилося з 13% до 10% кількість тих, хто дивиться у бік Росії, і з 24% до 22% проєвропейськи налаштованих громадян.

Тих, хто вважає, що Україна має бути "нейтральною" в 2017 році — 41% (36% у минулому). 27% відповіли "не знаю" на питання про те, який вектор слід обрати країні.

Кожен третій в цих областях винить у війні на сході країни уряд України (таких стало більше на 2%, ніж минулого року). Така ж кількість переконана, що у всьому винна Росія.

Бойовиків винять 17% (12 — у минулому), а "руку Заходу" в цьому бачать 16% .