Росія таємно фінансує маргінальних політиків у Східній Європі, - NYT

Москва активно вкладає гроші у антиєвропейських політиків, аби підірвати політичні засади та цінності континенту

Про це йдеться у розслідуванні The New York Times.

Видання провело власне розслідування про фінансування та вербування маргінальних політиків і антиєвропейських активістів у Східній Європі, які просувають пропагандистські ідеї Росії та організовують антиукраїнські мітинги. Їм вдалося вийти на чеського активіста Ладислава Кащука, який через Facebook почав співпрацювати з російським письменником-націоналістом Олександром Усовським.

Кащук отримував гроші з Москви, на які організовував вуличні акції протесту. Вперше чоловік отримав 300 євро, на які придбав прапори та необхідну атрибутику для демонстрацій проти НАТО та прозахідного уряду в Україні.

Згодом він почав отримувати 500 євро на місяць, за які купив відеокамеру, аби знімати та викладати у мережі пропагандиські відео.

Про їхню співпрацю стало відомо з переписки через електронну пошту та соцмережі, які пізніше викрили українські хакери. Це дозволило дізнатися про головні засади проросійського впливу через антиєвропейських активістів у Польщі, Чехії, Словаччині та Угорщині.

Після цього The New York Times з'ясувало, що гроші Усовський отримував від російських олігархів та представників влади РФ, які потрапили під санкції Європи.

У статті йдеться про зв'язок Усовського з російським олігархом Костянтином Малафєєвим, який упродовж тривалого часу спонсорував письменника та його агентів. Проте згодом між ними пробігла "чорна кішка". Усовський зажадав все більше грошей і почав пропонувати амбіціозніші ідеї.

Зокрема, у березні 2015 року його "польським друзям" знадобилося 292 700 євро, аби потрапити до парламенту, а ультраправа угорська партія "Йоббік" запросила 10 тисяч євро на свій розвиток. Окрім цього, Усовський попросив 3 тисячі євро для неофашистської воєнізованої групи "Угорська гвардія". Малафєєву здалося, що це завеликі витрати, й він припинив фінансування діяльності російського письменника.

Видання стверджує, що окрім Усовського в Росії є ще багато інших людей, які так само активно вербують іноземних активістів і проросійських політиків за гроші.