Xiaomi, Apple та Adidas. Українська митниця може "заблокувати" понад тисячу брендів

Українська митниця перестала пропускати посилки з товарами, купленими в зарубіжних інтернет-магазинах

Про це повідомляє OpenDataBot.

До списку торгових марок, які перестане пропускати митниця увійшли: Adidas, Amway, Apple, Canon, Chanel, Chesterfield, Chevrolet, Chivas, Christian Dior, Coca-Cola, Contex, Dormeo, Electrolux, Lego, Levi's, LG, Lipton, Honda, HP, Meizu, Mercedes Benz, New Balance, Nivea, Nokia, Opel, PlayStation, Redmond, Samsung, Sandora, Shell, Subaru, Xerox, Xiaomi та інші.

Це відбувається на підставі переліку об’єктів інтелектуального права, включеного до митного реєстру.

Повний список.

Як пише видання AIN, за останні два тижні відразу кілька джерел повідомили, що посилки з технікою марок Meizu і Xiaomi почали зупиняти при проходженні української митниці, за заявою правовласника. І якщо посилки з Xiaomi вже пускають в країну, то з доставкою Meizu із зарубіжних магазинів можуть бути проблеми. 

Як пише сайт, у Митному кодексі України є стаття 399 «Призупинення митного оформлення товарів на підставі даних митного реєстру». Митний реєстр - це документ, який можна подивитися на сайті Державної фіскальної служби, де перераховані торгові марки і особи, які є їх офіційними представниками.

Оформляючи посилку, митниця може перевірити, чи внесено ТМ до реєстру і чи є одержувач товару серед імпортерів в реєстрі, виявити «ознаки порушення прав інтелектуальної власності». Якщо вони є - митниця ставить оформлення на паузу до 10 робочих днів і зв'язується з правовласником. Правовласник може звернутися в митницю із заявою про порушення прав - це і сталося у випадку з посилками Meizu.

Як повідомив директор магазину «Розетка» Владислав Чечоткін, за останні пару тижнів покупці, які замовляли гаджети Meizu в зарубіжних магазинах через сайт «Розетки» зіткнулися з тим, що їх посилки не приходять.

Це пов'язано з неодноразовими письмовими зверненнями правовласника Meizu в ДФС. Листи підписані Вікторією Цитович - раніше вона була директором «Цитрус Трейд», зараз вказана в митному реєстрі, як представник ТМ Meizu в Україні. За даними «Цитруса», вона в компанії не працює з 2011 року, але «Цитрус» і Meizu з нею співпрацюють.

У листі йдеться про те, що в березні на територію України «був ввезений контрафактний товар» і митниця не зупинила його оформлення, як повинна була. Представник ТМ закликає ДФС вжити заходів з цього приводу.