Нову книжку Толкіна видали через 100 років після написання

Нову книжку Джона Роналда Руела Толкіна "Берен і Лютіен" видали через 100 років після початку роботи над нею

Про це повідомляє ВВС.

"Берен і Лютіен" описують як "дуже особисту історію", яку професор Оксфордського університету задумав після повернення з битви на Соммі. Книга містить версії оповіді, яка стала частиною "Сильмарилліону". Книгу редагував і готував до видання 92-річний син письменника Крістофер Толкін.

Книжка виходить у видавництві HarperCollins на відзначення десятої річниці видання "Дітей Гуріна" - останнього твору серії про Середзем'я. Вона місить ілюстрації Алана Лі, який отримав відзнаку Американської кіноакадемії за роботу над кінотрилогією "Володар перснів" Пітера Джексона.

Джон Гарт, який спеціалізується на творчості Толкіна, вважає, що для автора ця книжка стала "екзорцизмом" після жахіть, побачених під час Першої Світової війни.

"Коли він повернувся з окопної лихоманкою, він провів зиму, одужуючи. Він втратив двох своїх найближчих друзів на Соммі - можете собі уявити, наскільки він був скалічений як внутрішньо, так і фізично", - сказав експерт.

Гарт також розповів, що одного разу під час прогулянки лісом у Східному Йоркширі дружина письменника Едіт танцювала на галявині, встеленій білими квітами, що згодом стало ключовою сценою у книжці "Берен і Лютіен".

Імена Берен і Лютіен висічені на надгробку спільної могили подружжя Толкінів на цвинтарі "Волверкот" в Оксфорді.