Перемога України над "Газпромом" - це успіх команди патріотів, - Геращенко

Перемога України над "Газпромом" в Стокгольмському арбітражному суді - це безумовний успіх українських юристів, економістів та команди патріотів, яка цього добивалася, зокрема "Народного фронту"

Про це заявив народний депутат Антон Геращенко в ефірі одного з телеканалів, передає Еспресо.TV.

Народний депутат нагадав, що у 2009 році тодішній прем’єр-міністр Юлія Тимошенко "уклала кабальну для України угоду, за якою держава платила за газ дорожче, ніж платили європейські країни".

При цьому Антон Геращенко зауважив, що з тих пір Тимошенко жодного разу публічно не пояснила народу України, чому договір був укладений на настільки невигідних умовах.

"У мене є своя точка зору, що це була прихована домовленість з Володимиром Путіним щодо умов підтримки її кандидатури на виборах президента України в 2010 році, які завершилися її повним фіаско. Путін не повірив їй і зрештою підтримав Віктора Януковича, а Україна залишилася з величезною проблемою, з тим, що "Газпром" нарахував нам $45 млрд боргів по цьому договору", - зауважив народний депутат.

Антон Геращенко також нагадав, що саме Арсеній Яценюк, будучи Прем’єр-міністром, ухвалив політично правильне рішення щодо необхідності звернутися до міжнародного суду щодо скасування цього невигідного для нашої держави договору.

"Завдяки злагодженій роботі команди "Нафтогазу" - Коболєва, Вітренка, які свого часу отримали доручення Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка подати до суду на "Газпром" ще навесні 2014 року. Після трирічної роботи юристів – це перемога!", - наголосив представник фракції "Народний фронт".

За словами парламентаря, Стокгольмський арбітраж чітко визнав, що Україна не зобов’язана платити за кабальними умовами "бери або плати", а також зобов’язав "Газпром" переглянути ціну газу для України.

"Вона (ціна) має бути значно нижче, що дозволить у майбутньому примусити "Газпром" - а це вийде, але знадобляться роки – знизити ціну, що може вплинути на зниження ціни на газ в цілому в Україні", - пояснив Геращенко.

Він також нагадав, що ще залишається на розгляді Стокгольмського арбітражу зустрічний позов "Нафтогазу" до "Газпрому" з вимогою заплатити недоплачені кошти за транзит Україною російського газу. Оскільки, як зазначив парламентар, згідно з цим договором "Газпром" платив Україні за транзит значно нижче, ніж він платить за мережі інших країн.