Швейцарці побудували завод для висмоктування вуглецю з атмосфери

Швейцарська компанія Climeworks запустила перший у світі комерційний завод, який висмоктує вуглекислий газ із атмосфери планети

Про це повідомляє Science News

Завод побудовано поблизу Цюріха. Для висмоктування вуглецевого газу застосовується технологія Direct air capture - захоплення та очищення повітря. Для цього використовують волокнистий губчастий фільтруючий матеріал, просочений спеціальними хімічними речовинами (амінами — похідними аміаку, які зв'язуються з вуглецевим газом).

Аналогічні технології використовуються на МКС і підводних човнах. Передбачається, що впродовж року завод збиратиме до 900 тонн газу, що еквівалентно викидам приблизно 200 автомобілів. Для порівняння, щороку люди викидають в атмосферу 40 млрд тонн парникових газів. Зібрані речовини планується продавати сільськогосподарським виробникам, зокрема, для вирощування овочів.

Експерти неоднозначно ставляться до заводу Climeworks - у 2015 році американська Національна академія наук, інженерії та медицини випустила доповідь, в якій зазначалося, що діяльність таких підприємств не призведе до скорочення викидів парникових газів. 

Попри це, проект компанії Climeworks підтримало Швейцарське федеральне управління енергетики та ЄС. Крім того, проект став переможцем конкурсу Virgin Earth Challenge.