Вчені знайшли сліди катастрофи на дні Мертвого моря

Вчені з Тель-Авівського університету виявили сліди стародавньої екологічної катастрофи, яка була викликана людською діяльністю

Про це повідомляє Phys.org.

Аналіз зразків, здобутих з дна Мертвого моря, показав, що швидкість ерозії, що відбувалася більше 11 тисяч років тому, не можна пояснити природними процесами.

Дослідження проводилося у рамках проекту Dead Sea Deep Drilling. Учені пробурили в донних відкладеннях моря свердловину глибиною близько 450 метрів. Аналіз дозволив дослідникам реконструювати геологічні процеси, що відбуваються в останні 220 тисяч років.

Фахівці виявили сліди ерозії, які датуються періодом неолітичної революції, - переходу первісних людей, які займалися полюванням до сільського господарства. На думку учених, випас одомашнених тварин і вирубування лісів для створення сільськогосподарських угідь призвели до інтенсивного вимивання грунту і прискоренню процесів осадження мулу в Мертвому морі.

За словами дослідників, присутність в зразках великої кількості дрібного піску не можна пояснити ерозією, викликаною тільки природними причинами. Кліматичні умови і тектонічні процеси періоду голоцену, який триває останні 12 тисяч років, не могли привести до такого результату.

В майбутньому учені планують знайти сліди землетрусів в здобутих ними зразках, оскільки сейсмічна активність на дні моря повинна призводити до зміщень в осадових шарах.