В Україні 200 тисяч переселенців не отримують держвиплати, - правозахисники

Близько 200 тис. переселенців в Україні не отримують пенсії та соціальну допомогу,

Про це повідомили на брифінгу в Дніпрі  правозахисники, які займаються відстоюванням прав переселенців, повідомляє "Радіо Свобода".

За даними керівника проекту "Адвокація та правова допомога внутрішньо переміщеним особам" Благодійного фонду "Право на захист" Марія Алексеєнко, за п’ять місяців 2017 року до правників фонду з проблемою про держвиплати звернулось майже 10 тис. переселенців. Половина з цих людей - пенсіонери, яким держава за півроку заборгувала гроші.  

На думку правозахисників, такі затримки виникли через прийняту в 2016 році постанову №365 Кабінету міністрів України про механізм здійснення контролю за соціальними і пенсійними виплатами переселенцям. Вони стверджують, що соцслужби й органи пенсійного забезпечення перестають виплачувати пенсії та соцдопомогу, аргументуючи це відсутністю переселенців за місцем тимчасового проживання та поїздками до непідконтрольної Україною території.

На думку правозахисників ця постанова суперечить Конституції України та міжнародному праву. Вони кажуть, що це нововведення дискримінує права та свободи людей.

"Законодавство країни має забезпечувати право громадянина на отримання пенсії, незалежно від того, де мешкає особа. Ми вважаємо, що пенсія – це не привілей, а право, тому люди, які заслужили, все життя працювали, мають отримувати свою зароблену пенсію. Постанову №365 ми вважаємо дискримінаційною", – зазначив голова офісу агентства ООН у справах біженців у Дніпрі Мамо Мулусеу.

За даними правозахисників, наразі в Україні до розгляду в судах вже дійшло понад 80 справ переселенців, яким тривалий час затримують виплату пенсій та соцдопомоги.