Рада позбавляє громадян без грошей доступу до лікарень, - Богомолець

Ухваленням закону про медреформу парламент офіційно позбавляє громадян доступу до лікарень у разі відсутності грошей

Про це в ефірі Еспресо.TV заявила народний депутат Ольга Богомолець.

"Змушена констатувати, що тими законами, які сьогодні парламент дуже необачно проголосував, ми легально позбавляємо громадян доступу в лікарні, якщо в них немає грошей. Тобто, або екстренна допомога, або тобі зовсім зле, або сімейна медицина", - сказала нардеп.

Богомолець зазначила, що наразі проектом закону неврегульовані питання оплати послуг різного рівня.

"У рамках сімейної медицини, наприклад, рентген чи аналізи, які потрібні, це вже вториниий рівень, за це вже йде співоплата. І паліатив. Що робити людям з онкологією, дітям-сиротам, у яких не буде кому робити співоплату? На 5 сторінках ми передали до Мінохорониздоров'я зауваження, де ми намагалися захистити людей, у  яких немає грошей на співоплату", - додала Богомолець.

При цьому нардеп наголосила, що в законі відсутня норма про обов'язкове державне медичне страхування.

"Він не покращить роботу системи, тому що в цьому законі немає нічого про обов'язкове державне медичне страхування. Без цього розвитку системи не буде. В системі сьогодні не вистачає грошей - грошей не вистачає в людей. Завдання держави - зробити так, щоб люди, в яких є кошти, робили співоплату, а тим, в кого немає коштів, щоб держава надавала можливість отримати необхідну допомогу", - підсумувала нардеп.