Вчені створили надтонкий магніт для комп'ютерів майбутнього

Вчені з Массачусетського технологічного інституту та Вашингтонського університету в Сієтлі заявили, що їм вперше вдалося створити двомірний магніт для квантових комп'ютерів

Про це повідомляє ВВС.

За твердженням вчених, розроблене ними з'єднання під назвою трійодід хрому здатне зберігати магнітні властивості навіть при товщині в один атом.

Шари трійодіда хрому розщеплюються за допомогою липких стрічок - метод, яким, наприклад, отримують графен (матеріал, що складається з одного шару атомів вуглецю). При цьому трійодід хрому - феромагнетик, тобто речовина, яка володіє власним магнітним полем за відсутності зовнішнього магнітного поля.

Крім того, вчені виявили, що трійодід хрому товщиною в два атомних шару втрачає магнітні властивості, а в три шари - набуває їх знову.

Після відкриття графену в 2004 році вченими були виявлені інші матеріали, які здатні перебувати в двомірному стані (наприклад, станемо й борофен), однак при товщині в один атом всі вони втрачали свої магнітні властивості.

Вчені шукали ультратонкий магніт ще з 1970-х років, але всі отримані раніше подібні матеріали не можна було впевнено назвати двомірними - всі вони мали нерівності та пошкодження.

Нова знахідка в теорії дозволить вченим проводити нові експерименти в області магнетизму, створювати найтонші електронні пристрої, нові форми цифрових сховищ, зокрема, квантові комп'ютери.