НАБУ підозрює Нацбанк у махінаціях на 12 млрд

Національне антикорупційне бюро підозрює посадовців Нацбанку в розтраті 12 млрд грн рефінансування

Про це йдеться в ухвалі Солом'янського райсуду Києва від 31 травня 2017 року.

Згідно з матеріалами суду, НАБУ встановило даний факт у рамках розслідування виведення $87 млн ​​зі збанкрутілого "Дельта Банку". Слідство з'ясувало, що в період з 2014 по 2015 рік посадові особи Нацбанку, зловживаючи своїм службовим становищем, за змовою з менеджментом кількох комерційних банків, розтратили кошти НБУ в сумі 12 млрд грн.

За даними детективів, до махінацій було залучено банки "Київська Русь", "Південкомбанк", "Міський комерційний банк", "Автокразбанк", "Терра банк", "Дельта банк", "Хрещатик", "Фінанси і кредит", "Фінпростбанк" і "Інтеграл банк".

У НАБУ зазначають, що розтрата рефінансування НБУ відбулася з використанням кореспондентських рахунків зазначених банків, відкритих в "Meinl Bank Aktiengeselschaft" (Австрія), Bank Frick & CjAG (Ліхтенштейн), Bank Winter & CO AG (Австрія), East-West United Bank SA (Люксембург) шляхом погашення кредиторської заборгованості підконтрольних підприємств, яка виникла на підставі кредитних договорів, укладених ними з зазначеними іноземними банківськими установами протягом 2011-2015 років.