Гонтарева може бути причетна до корупційних схем на 5 млрд, - ЗМІ

За виведенням через корупційні схеми 5 млрд грн. з держбанків з 2012 по по 2014 рік стояла фінансова група «Investment Capital Ukraine» (ICU), співвласницею якої була Валерія Гонтарева до свого призначення на посаду Голови НБУ

Про це заявило видання ZN.UA з посиланням на власне журналістське розслідування.

За даними ЗМІ йдеться про проведення операцій з облігаціями внутрішньої держпозики (ОВДП). Суть схеми полягала в продажу ОВДП з портфеля держбанків або Аграрного Фонду України (опинилися там після первинного розміщення Мінфіном на аукціоні) групі банківських установ і фінустанов-посередників, які отримували доходи на різниці між цінами купівлі-продажу таких цінних паперів.

Як правило, ОВДП за заниженими цінами купувалися у держбанків, в окремих випадках посередники здійснювали маніпуляції з цінними паперами (шляхом фіктивних операцій штучно збільшувалася їх ціна), потім выдбувався продаж облігацій за вищими цінами іншим держбанкам.

Надалі, зазвичай, відбувалося придбання (монетизація) таких облігацій Нацбанком і фіксація держструктурами збитків, практично еквівалентних доходам посередників. Одним з таких посередників і є компанія ICU, що належить Гонатревій.

Фігурантами цієї корупційної схеми є особи особливо наближені до Гонтаревої. Так, О. Чурій, співробітник інвестиційного напряму української дочірньої структури «ВТБ Банк», перейшов 2014-го на роботу до Нацбанку (після того, як його очолила В. Гонтарева) і незабаром став заступником Глави НБУ, в сфері відповідальності якого були операції на ринку з державними цінними паперами.

А Григорій Овчаренко, що знаходиться до цього біля керма компанії OTP Capital (підрозділ по роботі на фондовому ринку групи «ОТП Банк»), очолив 2016 року бізнес-напрямок ICU з управління локальними активами.

У висновку матеріалу, журналісти засумнівалися, що з відходом Гонтаревої з НБУ, тіньові схеми також припиняться.

Раніше МДО "Депутатський Контроль" після відставки В. Гонтаревої виступило з ініціативою залучити міжнародну аудиторську компанію Kroll для незалежної оцінки діяльності Гонтаревої на посаді Голови НБУ.