У Супрун визнали, що в Україні немає вакцини від ботулізму

На сьогодні в країні немає препаратів для специфічного лікування ботулізму

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

Як стверджують у відомстві, така ситуація пов'язана з тим, що у 2014 році закінчилася дія сертифікату про державну реєстрацію сироватки протиботулінічної типів А, В, E кінської очищеної концентрованої рідкої, і до цього часу від заявників - юридичних або фізичних особів, яка відповідають за ефективність, якість та безпеку лікарського засобу не надходили документи для процедури реєстрації/перереєстрації цього лікарського засобу.

Разом з тим, ані міністерство, ані структурні підрозділи з питань охорони здоров'я не можуть закуповувати ці лікарські засоби, допоки вони не будуть зареєстровані.

"Тому наразі єдиний легальний шлях - закупити необхідні препарати через міжнародні організації", - наголошують в міністерстві.

Враховуючи загострення епідемічної ситуації та відсутність зареєстрованих лікарських засобів для здійснення невідкладних заходів з профілактики та лікування ботулізму МОЗ України звернулося до міжнародних організацій з проханням надати гуманітарну допомогу у медичних імунобіологічних препаратах.

"За можливості, необхідні препарати будуть поставлені у найкоротші терміни", - заявляють у МОЗі.