5 людей потрапили до реанімації Запоріжжя з ботулізмом

За останні кілька днів до реанімаційного відділення інфекційної лікарні Запоріжжя потрапили п'ятеро людей з діагнозом ботулізм

Про це заявила головний інфекціоніст Запорізької області, заступник головного лікаря Запорізької обласної інфекційної лікарні Ірина Іванова, повідомляє "Інтерфакс-Україна"

За її словами, лише за минулу добу до лікарні направили трьох жительок міста віком - 53, 40 і 30 років з цим діагнозом. Зазначається, що всі вони вживали в'ялену рибу. Двоє з них знаходяться на апараті штучній вентиляції легенів, третя має порушення ковтального рефлексу і не може розмовляти. 

"Вони всі говорять, що їх хтось пригощав рибою кустарного виробництва. На сьогоднішній день у нас в області захворіло 10 осіб на ботулізм, з початку року, в основному, у весняні місяці. І буквально останні кілька днів - п'ятеро людей потрапили в реанімацію" - наголосила Іванова.

Лікарі зауважують, що у всіх потерпілих є шанси одужати, хоча ботулізм чинить дуже негативний вплив на організм та може призвести до смерті. Наразі медики закликають місцеве населення не вживати в'ялену рибу.

"Якщо ж уникнути отруєння не вдалося, перші симптоми: сухість у роті, слабкість, запаморочення. Швидко розвиваються очні симптоми, двоїння предметів, "мошки" перед очима. Порушення ковтання, коли важко ковтати і рідку, і тверду їжу, також з'являється гугнявість голосу. У таких випадках потрібно негайно викликати швидку допомогу, і до приїзду лікаря починати промивати шлунок, промивати його до чистої води. Також прийняти сорбенти", - пояснила Іванова.