Бойовики "ЛНР/ДНР" ув'язнюють та катують людей щонайменше місяць, - ООН

Моніторингова місія ООН із прав людини в Україні повідомляє про випадки незаконних арештів і катувань бойовиками "ЛНР/ДНР", а також бійцями АТО

Про це повідомила на прес-конференції глава моніторингової місії ООН із прав людини в Україні Фіона Фрейзер, передає "Інтерфакс-Україна".

Фрейзер стверджує, що бойовики "ЛНР/ДНР" продовжують ув'язнювати людей.

"Практика 30-денного так званого арешту триває без жодної юридичної допомоги", - каже Фрейзер.

За її словами, місія ООН має доступ до українських слідчих ізоляторів і в'язниць, однак не має можливості потрапити до місць, у яких утримують бранців, як терористи незаконних угруповань,  так і бійці АТО. За її даними, випадки незаконних затримувань і катувань із обох боків лінії розмежування тривають й надалі.

"У багатьох випадках це було пов'язано з фізичними та психологічними зловживаннями, які часто закінчувалися катуваннями та поганим ставленням з обох боків лінії розмежування. У затриманих не було зв'язку із зовнішнім світом, їх били, відмовляли у медичній допомозі та змушували підписувати зізнання", - розповіла глава місії.

За її словами, частота таких випадків значно зменшилася у порівнянні з двома попередніми роками, проте практика катувань все ж залишилася.

"Ситуація ускладнюється розслідуваннями скарг жертв катувань та поганого ставлення. Однак при цьому спостерігаються ознаки поліпшення ставлення до деяких затриманих", - зауважила Фрейзер.

Наостанок глава місії ООН закликала сторони конфлікту забезпечити постійний і безперервний доступ спостерігачів до в'язниць, у яких утримуються бранці. Також вона попросила забезпечити місії можливість часто спілкуватися із затриманими.

"Ми зазначаємо, що за звітний період бранців, яких ув'язнили ще до конфлікту, перевели з так званої "ДНР" на територію, яка контролюється Україною. Всього це 147 арештантів, яких перевели з початку 2015 року, завдяки тристороннього діалогу. Тож діалог сторін може дати конкретний результат", - підсумувала Фрейзер.