Стали відомі подробиці обшуку в "Укрзалізниці"

Генеральна прокуратура України повідомила заступнику керівника департаменту локомотивного господарства ПАТ "Укрзалізниця" про підозру в розтраті понад 12 млн грн

Про це повідомив заступник начальника відділу процесуального керівництва ГПУ Олександр Цилюрик, передає Еспресо.TV.

Правоохоронцями відкрито провадження за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Через відсутність підозрюваного на робочому місці повідомлення було вручено одному з членів правління "Укрзалізниці".

Чиновника підозрюють у внесенні до офіційних документів неправдивих відомостей щодо використання запропонованих окремими підприємцями запасних частин до тепловозів. Слідство встановило, що якість поставлених запчастин не відповідала вимогам для використання.

За даними ГПУ, лише за одним контрактом таким чином було розкрадено 12,8 млн грн. Оголошена підозра стосується дій чиновника за період 2015-2016 років.

Наразі триває обшук за місцем фактичного розташування Департаменту локомотивного господарства ПАТ "Укрзалізниця".

Цилюрик уточнив, що підозрюваний перебуває в Україні. Йому загрожує до 6 років ув'язнення із забороною на 3 роки обіймати певні посади, а також штраф до 1 тис. неоподатковуваних мінімумів.

Крім того, у кримінальному провадженні досліджується розтрата коштів філіями ПАТ "Укрзалізниця" на рахунки фіктивних підприємств під виглядом ремонтних робіт рухомого складу без їхнього реального виконання. 

У ГПУ наголосили, що через такі фіктивні "ремонти" систематично ламається тяговий рухомий склад залізниці та виникає ризик надзвичайних ситуацій. Збитки від таких дій, за даними відомства, становлять сотні мільйонів гривень.