Суд не забороняв перейменування проспекту Ватутіна, - В'ятрович

Прийнята Окружним адмінсудом Києва ухвала не свідчить про те, що проспект Ватутіна не може бути перейменовано у проспект Шухевича

Про це у Facebook повідомив голова Інституту нацпам'яті Володимир В'ятрович.

"Це так зване "забезпечення адміністративного позову", тобто кроки, вжиті судом на час, поки він буде розглядати справу по суті. Тобто тимчасово призупинено процес перейменування, але ані не скасовано його, ані не визнано протиправним", - прокоментував В'ятрович інформацію про нібито скасування Окружним адмінсудом перейменування. 

За його словами, формально закон передбачає можливість такої заборони вчиняти певні дії.

"Але чітко визначає підстави для прийняття подібних ухвал про забезпечення позову: має існувати очевидна небезпека заподіяння шкоди правам, свободам чи інтересам позивача; або мають існувати очевидні ознаки протиправності рішення Київради, яке оскаржується; або без забезпечення позову захист прав чи свобод позивача буде неможливий чи суттєво ускладнений", - уточнив В'ятрович.

Він повідомив, що незрозуміло, яким чином рішення Київради про перейменування однієї з вулиць міста може становити "очевидну небезпеку" порушення прав чи інтересів позивачів – громадських організацій. 

"Отже, потрібно дочекатися повного тексту ухвали (суд має її скласти не пізніше 5 днів). Цю ухвалу має право опротестувати відповідач – Київрада, а також особи, які не є учасниками справи, якщо така ухвала порушує їх права, свободи чи інтереси", - заявив В'ятрович.