МЗС попередить 8 країн про нелегальні поставки вугілля з Донбасу

Міністерство закордонних України збирається попередити 8 країн про ризик нелегальних поставок вугілля з Донбасу

Про це повідомив "Інтерфакс-Україна".

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України направило до зовнішньополітичного відомства прохання якнайшвидше повідомити через посольства 8 країн про ризик нелегальних поставок бойовиками українського вугілля з території Донбасу.

Серед країн, яких має попередити міністерство: Туреччина, Нідерланди, Іспанія, Молдова, Болгарія, Бельгія, Польща та Румунія. В офіційному листі вугільне відомство пропонує проінформувати ці країни про проблему та попросити їх вжити усі необхідні заходи, які б попередили незаконні поставки. Зокрема, міністерство радить інформувати місцеві порти та митні органи, а також потенційних та існуючих покупців.

Цей лист міністерство підготувало за пропозицією компанії "ДТЕК Енерго", яка з березня 2017 року втратила контроль на вугільними підприємствами на Донбасі. Підприємство запросило дипломатичну підтримку в Міненерговугілля, аби попередити незаконну реалізацію вугілля до інших країн.

У "ДТЕК Енерго" повідомляють, що вугілля можуть постачати в інші країни під виглядом російського, або законно купленого в Україні. Компанія заявила, що готова допомагати ідентифікувати таке вугілля. За їхніми словами, цю процедуру вони разом із експертами по відбору проб робитимуть шляхом аналізу супроводжувальної документації та експертизи товару.

За словами Міненерговугілля, проблема незаконного видобутку, також стосується й державних шахт, які захопили бойовики.