Нашахраювали на півмільйона. Силовики викрили банду з працівників ПриватБанку

Кіберполіція викрила банду шахраїв, до складу якої входили діючі та колишні працівники ПриватБанку

Про це повідомила прес-служба Департаменту кіберполіції Нацполіції України.

За даними кіберполіції, до складу банди входили колишні й діючі працівники ПриватБанку, а також працівники Міністерства охорони здоров'я України.

Зловмисники купували фіктивні підприємства, яким банк видавав POS-термінали для розрахунків платіжними картками. Шахраї через зазначені POS-термінали здійснювали фіктивні угоди з продажу різноманітних товарів. Опісля цього вони зараховували гроші на рахунки фіктивних підприємств, а потім знімати готівку в київських банкоматах за допомогою ключа-картки.

Після цього зловмисники через POS-термінали та підконтрольні карткові рахунки у фіктивний спосіб повертали гроші. Після таких операцій ПриватБанк повертав гроші за рахунок власних коштів на відповідну банківську картку, з якої оплачувався неіснуючий товар. Ця операція проводилася у той час, коли гроші на рахунках фіктивних підприємств були уже відсутні.

Наразі правоохоронці провели 15 обшуків. Вони вилучили 225 банківських платіжних карток, які шахраї використовували у своїй незаконній діяльності, мобільні телефони, SIM-картки, 10 POS-терміналів та чеки. Також вони забрали оригінали печаток різноманітних товариств, приватних нотаріусів, комп’ютерну техніку, понад 300 тис грн, та квитанції, які підтверджують проведення злочинцями понад 50 фіноперацій на повернення грошей за допомогою POS-терміналів.

За даними слідства, зловмисники завдали збитків фінустанові  у сумі понад 500 тис грн. Проти них відкрите кримінальне провадження за ст. 208 "Затримання уповноваженою службовою особою" КПК України.