Турчинов сподівається, що Рада незабаром ухвалить завершення АТО

Секретар РНБО Олександр Турчинов сподівається, що найближчим часом Рада оперативно розгляне закон про зміну формату АТО на Донбасі

Про це Турчинов розповів в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Сподіваюся, що вже цього тижня відбудеться експертне обговорення, і після внесення президентом законопроекту в парламент депутати не будуть тягнути з позитивним голосуванням", – заявив секретар РНБО.

За його словами, головний наголос у цьому законопроекті буде стосуватися саме завдань держави, спрямованих на звільнення окупованих територій.

"Тобто ми не просто констатуємо факт російської окупації, а на законодавчому рівні визначаємо комплекс силових і дипломатичних кроків, які повинні забезпечити звільнення окупованих територій", – наголосив Турчинов.

Щодо ідеї створити Оперативний штаб у зоні АТО Турчинов сказав, що це один із механізмів військового і цивільного управління в зоні військового конфлікту.

Секретар РНБО пояснив, що, згідно зі законопроектом, такий штаб створюється указом президента – і йому буде надано найширші повноваження для реалізації завдань оборони і звільнення окупованих територій, підпорядковано всі армійські і силові структури, військово-цивільні адміністрації.

"Тобто має бути одна жорстка вертикаль, яка за необхідності забезпечить і функціонування в цих областях режиму воєнного стану", – наголосив Турчинов.

Він роз'яснив, що після ухвалення такого закону юридично АТО буде завершено.

"Щойно буде ухвалено цей закон, який розширює правове поле і надає повноваження, необхідні для захисту країни, не обмежені рамками закону "Про боротьбу з тероризмом", АТО в нинішньому форматі буде завершено", - уточнив Турчинов.