У Швеції безпілотники рятуватимуть людей від зупинки серця

Джейкоб Холленберг з Каролінського університету Швеції придумав за допомогою дронів доправляти дефібрилятори до людей, у яких зупинилося серце

Про це повідомляє "Популярная механика".

Пристрій розроблено так, щоб ним міг користуватися будь-хто, спроможний прочитати просту інструкцію. Вчені прикріпили дефібрилятор до дрону на пожежній станції у передмісті Стокгольма та відправили його за 10 км від бази до місць, де впродовж 8 років було зареєстровано випадки зупинки серця.

Під час 18 польотів середній час безпілотника на дорогу складав 5 хвилин 21 секунду, тоді як у машини швидкої допомоги - 22 хвилини.

Зараз команда Холленберг працює з місцевими службами порятунку, готуючись відправляти дрони в реальних випадках екстреної допомоги, щоб подивитися, чи поліпшить це ситуацію. Також Холленберг вивчає можливість використовувати безпілотники для порятунку людей, що потопають.

Приблизно в однієї людини з десяти зупинка серця трапляється поза стінами лікарні. Якщо перехожий зможе зробити хворому непрямий масаж серця, це збільшить шанси людини на виживання, проте розряд із дефібрилятора набагато ефективніший, адже здатний швидко перезапустити серце.

Кожна хвилина без масажу або дефібрилятора знижує шанси людини вижити на 10%.