Клюєви винні українським держбанкам 28 млрд грн, - ЗМІ

Наближені до екс-президента Віктора Януковича брати Сергій і Андрій Клюєви до втечі з країни взяли в українських державних банках кредити на загальну суму близько 28 млрд грн

Про це повідомляє Deutsche Welle.

За даними видання, завдяки політичним зв'язкам компанії Клюєвих отримали мільярдні кредити без належного забезпечення.

Так завдяки пролобійованому закону про "зелений тариф" брати отримали найвищий в Європі тариф на сонячну енергію та побудували низку сонячних електростанцій за гроші державних банків. Компанія Activ Solar GmbH Клюєвих, оформлена на зятя Андрія Клюєва Каве Ертефая, отримала в "Укрексімбанку" кредити загалом на 8,59 млрд грн.

Поручителем за цими позиками стала компанія "Актив-Страхування", яка через компанії "Укрпідшипник" та австрійську SLAV Handel, Vertretung und Beteiligung Aktiengesellschaft також належить Клюєвим.

Гроші не були повернуто, банк звернувся до суду. "Укрексімбанк" виграв суд у компанії "Актив-Страхування", яка має негайно повернути йому всю суму, проте досі цього не було зроблено. Зараз банк намагається у рахунок погашення заборгованості відсудити у "Заводу напівпровідників" нерухомість.

Австрійській спілці захисту прав кредиторів Creditreform за підсумками ліквідації SLAV Handel вдалося виручити в суді в інтересах кредиторів лише трохи більше 140 тис. євро - близько 0,01% вимог. Інші активи було "вимито" з компанії після втечі Клюєвих до Росії ще до початку процедури банкрутства.

Крім того, до 2013 року компанії Клюєвих отримали для будівництва 16 сонячних електростанцій в Криму кредити в "Ощадбанку". Непогашений борг за цими позиками складає більше 19 млрд грн.

"Ухвалено низку судових рішень на користь банку. На жаль, всі заходи щодо примусового стягнення заборгованості з групи компаній в Україні на сьогодні не дали жодних результатів", - розповіли в "Ощадбанку".

Конфіскувати сонячні електростанції банк після анексії Криму також не може. Наразі тривають міжнародні суди з Росією.  Суд щодо вимоги повернути майже $1 млрд розпочався в березні у Парижі.

"Всі збитки, пов'язані з виплатою кредитів, включені до суми компенсації, заявленої в позові проти Російської Федерації", - повідомили в "Ощадбанку". 

Формально Клюєви дистанціювалися від цих активів - у 2013 році вони продали компанію Black Sea Renewable Energie GmbH невстановленим особам.

"Ощадбанк" у 2014 році зазнав рекордних на всьому банківському ринку України збитків - 8,5 млрд грн.

"Втрата контролю над цим активом є причиною збитку. У нас немає можливості перевірити збереження майна та його стан", - пояснив голова правління "Ощадбанку" Андрій Пишний.

Щоб банк не мав проблем із нормативом адекватності капіталу, уряд надав йому 11,6 млрд грн із державного бюджету. "Укрексімбанком", у тому числі, через борги Клювих, у 2016 році отримав 9,3 млрд докапіталізації з бюджету. 

За підрахунками видання, таким чином кожен з близько 10,5 млн українських фізичних осіб - платників податків заплатив за Андрія і Сергія Клюєвих близько 2 тис. грн.