Олігарх із оточення Януковича "відмив" 4,5 млрд грн через фіктивне страхування

СБУ викрила фінансову оборудку з фіктивним страхуванням бізнес-активів олігарха, наближеного до екс-президента Віктора Януковича

Про це повідомляє у Facebook прес-служба СБУ.

Слідчі з'ясували, що топ-менеджмент комерційної структури з метою мінімізації податків укладав фейкові страхові угоди з підконтрольними компаніями. За попередніми оцінками, через оборудку "відмили" майже 4,5 млрд грн.

Правоохоронці також заблокували в Києві та Полтаві діяльність двох кол-центрів, залучених до викупу страхових зобов’язань. За 10-20% від реальної суми ділки скуповували договори страхування фізичних осіб у штучно доведених до банкрутства підконтрольних структурах. За законодавством, зобов’язання збанкрутілих страхових компаній підлягають стовідсотковому відшкодуванню.

Спецслужбовці задокументували численні порушення страховиками вимог законодавства. Нацкомфінпослуг за матеріалами СБУ скасувала страховим компаніям ліцензії та наклала адміністративні штрафи.

Під час обшуків у приміщеннях комерційних структур правоохоронці знайшли документи щодо протиправних оборудок із фінансовими ресурсами, зокрема через страхові компанії, які перебувають у процедурі ліквідації.

У зловмисників також вилучено комп’ютери та сервери з доказами злочинів, печатки і штампи юридичних осіб, незаповнені бланки фіктивних структур із підписами та печатками.

Відкрито кримінальне провадження за ст. 191 (привласнення, розтрата майна шляхом зловживання службовим становищем) та ст. 209 (відмивання грошей та іншого майна, здобутих злочинним шляхом) Кримінального кодексу України.