Зміна формату АТО передбачає введення воєнного стану, - нардеп

Депутат від БПП Іван Вінник вважає, що майбутній законопроект про скасування АТО має передбачати введення воєнного стану

Про це в ефірі 5 каналу заявив депутат від БПП, секретар комітету ВРУ з питань нацбезпеки та оборони Іван Вінник, передає "Остров".

Вінник розповів, що законопроект про переформатування АТО передбачає введення військового стану на окремих територіях та їхнє звільнення від окупантів. За його словами, у 2014 році на прохання західних партнерів утримуватися від ескалації проти Росії та через президентські вибори, довелося відмовитися від введення військового стану на сході країни.

"Зараз статус-кво змінився: вибори ми провели, західні партнери нас підтримали - санкції застосовані, все, що потрібно в контексті міжнародної підтримки, включаючи безвіз, Україна отримала. Ми сформували українську армію, яка сьогодні здатна пропонувати принаймні сухопутній складовій російської армії. Ми здатні сьогодні йти в наступ, і ми це зараз демонструємо, нехай непублічно", - наголосив Вінник.

На його думку, зараз в Україні потрібно ввести зміни на рівні законів, аби повноцінно протидіяти військовій агресії з боку Росії.  Зокрема, за словами депутату,  потрібно якнайшвидше оголосити військовий стан на тимчасово окупованих територіях.

"Для того, щоб нарешті наглядові структури, спільно з ОБСЄ, зафіксували наявність російської армії де-юре, щоб російська дипломатія не паразитувала на тому, що буде залучати українську армію до Гааги за злочини проти людяності, тому що вони читають нашу нинішню Конституцію: Збройні сили України не можуть бути застосовані на території України проти українського народу, якщо тільки не оголошено військовий стан", – сказав депутат.

Також Вінник уточнив, що в законі буде чітко написано, що території потрібно спочатку звільняти, а не реінтегрувати чи деокуповувати.

"Ми звільняємо території від російського окупанта й потім виконуємо необхідні дії для відновлення інфраструктури, для реінтеграції, і відновлюємо кордон на тій адміністративній лінії, де вони встановлені міжнародними договорами" , - зауважив Вінник.

Окрім цього він заявив, що активних дій, направлених на звільнення Криму, наразі не буде. Проте існують перспективи визволити Донбас за умови, якщо Росія не застосовуватиме свою авіацію.  

Водночас депутат зазначив, що немає жодної впевненості в тому, що Рада ухвалить цей законопроект.  

"Я зараз дивився, як ми голосували за санкції щодо Януковича, я дивився на активне обговорення питання введення візового режиму з РФ – я не бачу голосів на такі проактивні дії на користь національних інтересів", - констатував Вінник.