Нове керівництво Держгеонадр незаконно продає ліцензії на бурштин, - журналіст

Народний депутат України Борислав Розенблат, якого пов’язують з куруванням бурштиновою мафією на Житомирщині, вимагав 200 тисяч доларів за допомогу у отриманні ліцензії на видобуток бурштину

Про це пише у Facebook блогер Денис Казанський.

Підлеглого Розенблата затримали при отриманні хабаря в одному з ресторанів Києва. За даними слідства, за 200 тисяч доларів депутат мав допомогти підприємцю вирішити питання з отриманням ліцензії на видобуток бурштину, а також просунути відповідні зміни до законодавства.

Як відомо, такі ліцензії видає Державна служба геології та надр України, куди прем’єр-міністр Володимир Гройсман менше місяця тому поставив керувати скандального житомирського чиновника Олега Кирилюка. Останнього пов’язують з нардепом-хабарником та іншими висопосадовцями.

«Тільки недавно розповідав про перестановки в Держгеонадрах, на чолі якої Гройсман в травні поставив колишнього регіонала Кирилюк і фігуранта кримінальної справи Фощий. І ось результат. Не минуло й місяця, а нове керівництво вже за хабарі роздає ліцензії на видобуток», -  наголосив Казанський.

Як повідомлялось, у травні люди Олега Кирилюка захопили будівлю Держгеонадр. Тоді Кирилюк та Микола Фощій проголосили себе т.в.о. голови та першим заступником голови служби, однак відповідне розпорядження Кабміну було опубліковане лише через кілька днів після цього. Кілька судів скасували ці призначення, однак ставленик Розенблата досі обіймає свою посаду.

На думку литовських експертів, як тільки Держгеонадра почали робити кроки на шляху до легалізації ринку бурштину в країні та виводити сферу в законне поле, українська влада раптом захотіла змінити її керівництво.  Такі кулуарні призначення пов’язують з намаганням отримати ручних керівників, які б контролювали бурштинову галузь.