Рада ледь не заблокувала виділення 14 млрд на субсидії

Законопроект про зміни до державного бюджету на 2017 рік було прийнято лише за основу

З другої спроби "за" проголосували 264  присутніх у сесійному залі, передає Еспресо.TV.

Як заявила перший заступник міністра фінансів Оксана Маркарова під час виступу з трибуни Верховної Ради, уряд планує зміни до державного бюджету на 2017 рік з урахуванням нових макропоказників української економіки та перевиконання надходжень. 

За її словами, чинна редакція закону про держбюджет приймалася "на основі макропрогнозу минулого року", а відтоді макропрогноз було уточнено.

"Ми отримали кращі деякі показники", - наголосила вона.

"Зокрема, номінальний ВВП було збільшено на 260,9 млрд грн, фонд оплати праці зріс також на 129,4 млрд грн, експорт зріс і імпорт товарів також зріс, - пояснила Маркарова. - Таким чином, враховуючи ці макропоказники, ми повинні сказати, що нам вдалося досягти перевиховання по доходам за перші п’ять місяців. І це реальне перевиконання в розмірі 20 млрд грн. по загальному фонду".

Перевиконання, повідомила заступник голови Мінфіну, відбулося за рахунок податку на збори на доходи фізичних осіб, ПДВ з ввезених на Україну товарів, рентної плати за нафту та газовий конденсат та більші дивіденди і прибутку за рахунок НАК "Нафтогаз".

Додаткові ж видатки, як заявила Маркарова, це 14,1 млрд грн. на пільги та субсидії, а також кошти для дитячих будинків, зарплати шахтарям і фінансування убезпечення їхньої праці, лікування.

"Щоб не було ні заборгованості по заробітнім платам, ні заборгованості по всім соціально важливим програмам", - наголосила вона.