Турчинов вимагає перевіряти всіх отримувачів біометричних паспортів з окупованих територій

Необхідно проводити ретельну перевірку всіх бажаючих отримати біометричний паспорт, які прибувають з окупованих територій

Про це повідомляє прес-служба РНБО.

За словами Турчинова, після початку дії безвізового режиму України з ЄС значно збільшилась кількість бажаючих отримати біометричні паспорти з Криму та з території окупованого Донбасу.

"В той же час, не маючи доступу до архівів, що залишились на окупованих територіях, виникає небезпека, що під виглядом українських громадян з окупованих територій, доступ до безвізового режиму можуть отримати сепаратисти, громадяни іншої країни, терористи чи представники російських спецслужб", - сказав Турчинов.

За його словами, саме тому для недопущення подібного, необхідно внести зміни до чинного законодавства, що дозволить здійснювати дуже ретельну перевірку громадян, які прибувають з окупованих територій для отримання біометричного паспорту.

"У випадку виявлення невідповідності поданих даних, таким громадянам повинно бути відмовлено в отриманні біометричного паспорту", - заявили в РНБО.

Він повідомив, що для правового врегулювання цього питання було підготовлено відповідний законопроект, "який розроблений народними депутатами-членами парламентської коаліції і найближчим часом має бути внесений до ВРУ".

"Разом з тим, - підкреслив Олександр Турчинов, - дуже важливо прийняти цей необхідний для забезпечення безпеки України та Європи закон, ще до початку чергових канікул".