Президента Бразилії звинувачують в отриманні $125 тис. хабара від м'ясопереробників

Генпрокурор Бразилії Родріго Жано вперше в історії країни попросив Верховний суд країни пред'явити звинувачення чинному главі держави Мішелу Тремеру

Про це повідомляє ВВС.

Темер, як підозрює прокуратура, отримав гроші від керівника великого м'ясопереробного підприємства, замішаного в корупційному скандалі. У документі за підписом генпрокурора Жано йдеться, що Темер та його колишній радник Родрігу Роша Лоурес "підмінили виконання найважливіших обов'язків держслужбовців незаконними діями, які вчинялися у їхніх особистих інтересах".

У запиті стверджується, що з березня по квітень цього року президент "отримав для себе особисто та через посередника 500 тисяч реалів (152 тисячі доларів), надані Жоеслі Мендонса Батістою, президентом компанії J & F Investimentos S. A.".

Ця компанія володіє JBS S.A. - найбільшим підприємством м'ясної промисловості в світі.

Звинувачення генпрокуратури Бразилії на адресу президента країни передані судді Верховного суду, який тепер повинен вирішити, чи може справа відправитися в нижню палату парламенту країни. Згідно бразильському законодавству, вона повинна вирішити шляхом голосування, чи дозволити суду почати процес проти глави держави.

Якщо за дозвіл проголосує дві третини палати, президента відсторонять від посади на 180 днів, поки буде йти суд. Виконуючим обов'язки глави держави на цей час стане спікер нижньої палати Родріго Майя, союзник Темера.

Якщо протягом 180 днів з моменту відсторонення Темера з посади його визнають винним, він втратить свою посаду. У тому ж випадку, якщо судді не зможуть винести вирок за цей час або виправдають його, Темера повернеться в президентське крісло.