Гроші, дестабілізація, російський слід. Експерти шукають причину атаки Petya.A , - NYT

Експерти з кібербезпеки намагаються знайти причину створення вірусу, спрямованого проти України та низки інших держав

Про це пише видання The Washington Post.

У статті зазначається, що зараз спеціалісти з кібербезпеки намагаються встановити, якою саме була причина масштабної кібератаки проти України.

Зокрема, очільник Глобальної програми ООН з кіберзлочинності Ніл Волш пояснив, що гроші не були основним мотивом дій хакерів, адже вони є недосвідченими в питанні збирання викупу від жертв в обмін на розблокування їхніх комп’ютерів.

Тим часом інші дослідники у галузі безпеки висувають припущення, що кібератака 27 червня сталася на тлі святкування Дня Конституації у середу. 

Читайте також: Як врятуватися від хакерів. 8 порад від Українського кіберальянсу

Компанія Microsoft, у свою чергу, заявила, що нападники спочатку зосередилися на програмному забезпеченні M.E.Doc, що спеціалізується на податковій звітності. У M.E.Doc визнали, що їхні сервери були уражені, і сказали в заяві, що співпрацюють з українською кіберполіцією.

За словами представників російської "Лабораторії Касперського", атака націлилася на підприємства в Україні, Росії та Польщі. Згідно з доповіддю, ці три країни, а також Італія і Німеччина були уражені вірусом найбільше. Також постраждали багато компаній в інших європейських країнах та США. Попри це, компанії та урядові установи в усьому світі зазнали меншої загрози, ніж під час атаки вірусу WannaCry.

Читайте також: Petya.A-вимагач. Все про найбільшу кібератаку в Україні

Колишній заступник директора з питань розвідки та кібероперацій у штаб-квартирі урядових зв'язків Британії Брайан Лорд вважає, що хакери такими діями намагалися створити найбільшу кількість збоїв, особливо в Україні. Попри це, за його словами, він не впевнений, що це була атака з боку Росії.

Все по темі: Кібератака на Україну