У Німеччині соцмережі штрафуватимуть на 50 млн євро за заклики до насильства

Бундестаг ухвалив законопроект, згідно з яким соцмережі штрафуватимуть на суми до 50 млн євро за розміщення закликів до насильства та іншого забороненого контенту

Про це повідомляє Reuters.

Новий закон про штрафи набере чинності в жовтні. Згідно з документом, Facebook, Twitter та інші соціальні мережі зобов'язані оперативно видаляти дописи, що містять заклики до насильства або "мову ворожнечі".

На видалення чи блокування кримінального контенту надаватиметься 24 години, для розгляду більш спірних випадків - 7 днів.

Міністр юстиції Німеччини Хейко Маас заявив, що закон має на меті "припинити в інтернеті закон джунглів" і заперечив припущення, що це порушуватиме свободу слова.

За невиконання вимог соцмережі будуть штрафувати на 5 млн євро, проте в разі серйозного правопорушення штраф може зрости до 50 млн євро.

При цьому штраф буде накладено не після одного порушення, а лише систематичних відмов компанії реагувати на скарги.

У Facebook уже заявили, що підтримують мету уряду Німеччини, але зазначили, що закон не вирішить соціальної проблеми забороненого контенту.

Водночас німецькі активісти та експерти в галузі цифрового права критикують закон, називаючи його порушенням свободи слова.