Археологи виявили у центрі мексиканської столиці вежу з черепів

Під час розкопок ацтекського храму Темпло Майор в Мехіко археологи виявили вежу 650 з черепів, а також тисячі інших фрагментів людських останків

Про це повідомляє Reuters.

Діаметр башти склав близько шести метрів. Спорудження перебувало в кутку одного з приміщень храму, присвяченого Уїцилопочтлі - ацтекському богу сонця і війни. До основи башти розкопки поки не дісталися.

Як розповіли фахівці, відомості про «велику вежі з черепів, яка вселяла страх в іспанських завойовників», збереглися з часів Ернана Кортеса - конкістадора, який захопив Теночтітлан (нині - Мехіко) в 1521 році.

Історики припускали, що черепа належали захопленим і страченим воїнам - подібні «кургани» зустрічаються у багатьох культур доколумбової Америки. Однак археологи виявили, що у вежі черепів багато належали жінкам і дітям.

Імовірно, вежа пов'язана з ритуалами людських жертвоприношень, поширеними у ацтеків. Зокрема, регулярних жертвопринесень вимагав і Уїцилопочтлі - вважалося, що таким чином бог сонця поповнює сили для битви з темрявою.

Темпло Майор - найбільший храмовий комплекс Теночтітлана. Він був побудований близько 1325 року і майже повністю зруйнований після завоювання міста іспанцями в 1521 році.

Храм являв собою здвоєну піраміду і був присвячений двом богам: богу сонця Уіцилопочтлі і богу землеробства Тлалоку. У комплекс також входила вежа, присвячена богу вітру - Еекатлю.

Залишки нижній частині храму були знайдені в ході робіт з прокладання кабелю в Мехіко в 1978 році. Перші розкопки тривали до 1982 року, в даний час руїни і музей відкриті для відвідування. Роботи, в ході яких були виявлені черепи, почалися в 2015 році.