В уряді попереджають про радіаційне забруднення Донбасу

На територіях Донбасу зараз існують ризики виникнення радіаційного забруднення

Про це заявив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука, повідомляє "112 Україна".

Він зауважив, що наразі однією з найбільш гострих проблем є зневоднення Донецької та Луганської областей, а також радіаційне забруднення. 

"На жаль, останнім часом акцент змістили дещо в бік радіаційного забруднення. Така небезпека є, але, якщо порівняти у кількості ризиків, то все таки, я сподіваюсь, шанси на радіоактивне забруднення значно менші, ніж взагалі суцільне явище", - наголосив Тука.

Заступник міністра розповів, що у 1979 році під Єнакієвим на шахті "Юнком" був проведений підземний ядерний вибух із метою знищення метану, який за своєю потужністю був подібним до вибуху в Хіросімі. Попри це, тоді сподівання вчених не виправдалися, адже після цього підземний вибух локалізували в радіусі 100 метрів.

"Таким чином під землею виникла капсула, порожнеча 28-30 метрів діаметром і зараз небезпека полягає в її заповненні водою. В разі, якщо вона буде заповнена водою, вона буде розповзатися по всіх горизонтах і потрапить щонайменше в Сіверський Донець", - зауважив Тука.