Як побороти корупцію в державних закупівлях

Більше 110 000 учасників, 918 250 закупівель очікуваною вартістю в 661млрд грн і економія від уже проведених торгів у розмірі 26,4 млрд гривень

Все це результати роботи системи електронних державних закупівель ProZorro. Ця реформа, без сумнівів, є найуспішнішою, наймасштабнішою і найефективнішою в нашій країні, і завдяки їй процес державних закупівель змінився раз і назавжди.

Система ProZorro забезпечує економію коштів в процесі державних закупівель, стимулює розвиток бізнесу і дозволяє боротися з корупцією. Однак на жаль, винищити корупцію як явище - неможливо. І хоча в системі електронних закупівель ProZorro рівень нечесних торгів є разюче смішним у порівнянні з тим, як був організований закупівельний процес ще 3 роки тому, порушення тендерного законодавства все ще присутні. Так, за даними МЕРТ, за перший квартал 2017 року у системі було виявлено понад 800 порушень тендерного законодавства, які свідчать про те, що неправомірні дії в державних закупівлях все ще існують.

Але перш ніж клеїти на систему державних електронних закупівель ярлик з хештегом "#ЗРАДА", варто згадати про те, що ProZorro - не панацея, але функціональний інструмент, що дозволяє як економити бюджетні кошти, так і стежити за корупційними схемами. Мабуть, головна перевага системи полягає в її відкритості, яка дозволяє учасникам торгів, журналістам, правоохоронним органам і навіть простим громадянам стежити за будь-закупівлею, що відбувається за рахунок державних коштів. І для того, щоб дати кожному, хто зіткнувся з порушенням можливість відновити справедливість,восени 2016 року в систему ProZorro був інтегрований портал DoZorro, суть якого зводитися до спостереження і публікації скарг про порушення тендерного законодавства. Після подачі скарги, вона розглядається відповідними державними органами та антикорупційними громадськими організаціями і починається процедура детального розслідування даної закупівлі.

Найпоширенішими порушеннями в системі є дискримінаційні умови, які дозволяють організатору відсівати випадкових учасників і проводити тендер через пов'язану компанію. В такому випадку, несправедливо дискваліфікований учасник має можливість подати заявку на DoZorro, і після її розгляду, умови тендера можуть бути змінені, щоб забезпечити доступ якомога більшій кількості постачальників.

Але головне в роботі системи DoZorro - це те, що скарги не залишаються просто скаргами, і призводять до реальних наслідків для конкретних учасників і організаторів торгів. Так, в результаті громадського розслідування підозрілої закупівлі автомобілів для національної поліції, було встановлено, що в тендерній заявці ціна автомобілів була значно завищена, і постачальник був змушений повернути державі - ні багато, ні мало - 128 000 000 гривен. Таких історій з кожним днем ​​стає все більше, що доводить ефективність роботи DoZorro і важливість громадського контролю в державних закупівлях.

Тому, кожен з нас може докласти зусиль для боротьби з корупцією в нашій країні - досить просто дізнатися в системі ProZorro про те, як і на які кошти було проведено ремонт Вашого будинку, двору, за які кошти побудована дорога на Вашому районі, а потім - звірити ці дані з фактичним станом цих об'єктів, і в разі виявлення порушень - залишити заявку на DoZorro. Тільки за допомогою спільних зусиль і громадського контролю нам вдасться побороти корупцію як в державних закупівлях, так і у всій країні.