Понад 40% росіян виправдовують сталінські репресії

43% росіян вважають, що без сталінських репресів неможливо було б зберегти порядок в країні

Такими є результати дослідження, яке провели Всеросійський центр вивчення громадської думки, Музей історії ГУЛАГу та Фонд Пам'яті, передає "Дождь".

Саме поняття "сталінські репресії" знайоме 90% опитаних. Соціологи зазначають, що обізнаність з цього питання залежить від віку і рівня освіти опитаних. Серед молоді віком від 18 до 24 років про репресії чули в середньому 76% опитаних, серед тих, хто має освіту нижче середньої - 70%.

Справедливими покарання у сталінські часи вважають 16%, 68% називали їх несправедливими. Опитані впевнені в тому що, що жертвами репресій ставали люди, незгодні з політикою влади (37%), ті, що користувалися суспільним авторитетом  (22%), зрадники і змовники (24%), а також шахраї і злодії (23%).

Читайте також: Втрачені покоління. Скільки українців знищив сталінський терор

Серед росіян, які чули про сталінські репресії, 72% впевнені, що потрібно більше розповідати про жертв репресій, аби це більше ніколи не повторилося. Ще 22% вважають, що цю тему потрібно звести до мінімуму, щоб не псувати імідж країни.

Найчастіше росіяни дізнаються про репресії з документальної літератури та преси (52%), новинних й аналітичних передач по телебаченню і радіо (46%), а також з розповідей близьких (48%). Про те, що серед їхніх рідних були люди, які зазнали каральних заходів за часів панування Сталіна, повідомили 24% опитаних.