Вступила в силу угода про об'єднання енергосистем України та ЄС

В "Укренерго" розповіли, що об'єднання енергосистем України та ЄС, не лише підвищить рівень безпеки країни, а й відкриє шлях до подальшої реформи інфраструктури країни

Про це повідомляє прес-центр "Укренерго".

Як йдеться у повідомленні, нещодавно підписана угода про об'єднання енергосистем України та ЄС, відкриває шлях до наступної фази на шляху інтеграції до Європи. Дана угода надасть можливість Україні, перш за все, отримувати енергетичні ресурси від будь якої з 34 країн Європи, які є членами даної спілки, без будь яких обмежень. 

"Угода набрала чинності. Пройдено ще одну контрольну точку на шляху електроенергетичної євроінтеграції. Попереду багато роботи, не лише з боку системного оператора, а й генерації, органів влади, регулятора", – цитує прес-центр голову "Укренерго" Всеволода Ковальчука.

Проте Україну очікує реформування нинішньої енергетичної інфраструктури, аби під'єднатися до європейської мережі не лише на папері, а й в режимі реального часу. Крім того має бути запущений повноцінний ринок електроенергії

Каталог вимог разом з переліком необхідних додаткових досліджень та дорожньою картою, які отримала Україна, містить зокрема низку технічних заходів, що вже у найближчому майбутньому мають відповідати новим директивам ЄС для системних операторів, запровадження яких в нашій країні очікується цього року.

Крім того, Європейська спілка ситемних операторів передачі електроенергії, яка об'єднує 34 країни Європи, вже почала публікувати дані про об’єднану енергосистему України на своїй електронній онлайн-платформі, як участика спільноти.