Глава Пентагону в інтерв'ю школяреві назвав цілі Росії в Сирії

У штаті Вашингтон школяр Тедді Фішер зумів взяти інтерв'ю у голови Пентагону Джима Меттіса

Про це повідомляє шкільна газета the Islаnder.

Школяр знайшов особистий телефонний номер Меттіса на фотографії в Washington Post, подзвонив за цим номером і несподівано отримав згоду на інтерв'ю. The Washington Post зазначила, що допустила публікацію цього знімка випадково.

Міністр оборони США, який рідко погоджується давати інтерв'ю, передзвонив старшокласнику, і вони протягом 45 хвилин обговорювали зовнішню і внутрішню політику США, баланс військових заходів і дипломатії, роботу адміністрації Дональда Трампа і виховання молоді.

Наприклад, на питання Фішера, що робити нинішнім школярам, ​​яких лякають новини і яких турбує майбутнє країни, Меттіс порадив вивчати історію.

У цьому інтерв'ю глава Пентагону згадав і Росію. Один раз він нагадав, що Сполученим Штатам "навіть росіяни" допомагали в війні в Іраку, яка завершилася поваленням режиму Саддама Хусейна. За словами Меттіса, Росія дала США повну інформацію про радари, які раніше були поставлені Іраку, так що американські літаки могли літати над Іраком, не потрапляючи в поле зору цих радарів.

Потім Меттіс згадав Росію в контексті сирійської кризи. За його словами, президент Сирії Башар Асад, який вбив сотні тисяч своїх співвітчизників, залишається при владі лише тому, що Росія та Іран надають йому військову підтримку, а Росія ще й використовує право вето в Раді безпеки ООН, без допомоги цих двох країн сирійський народ ще п'ять років тому усунув би Асада, впевнений міністр.

На питання школяра, чому Росія вирішила допомагати Асаду, Метіс відповів, що є багато причин. Він вказав, що в Сирії є російські військові бази, військове співробітництво двох країн продовжується 30 або 40 років, так що є певна близькість в цьому плані.

"Ще одна причина - це те, що Росія вирішила стати стратегічним конкурентом Сполучених Штатів і НАТО, і в цьому регіоні можливе змагання", - додав Меттіс і зазначив, що при цьому американські і російські військові продовжують відкрито контактувати, щоб координувати свої операції.

Він думає, що це суперництво буде не в інтересах Росії і що навіть в Росії це розуміють. Однак на ділі, за його словами, США в Сирії не ведуть боротьбу за повалення Асада, а воюють проти "Ісламської держави", тоді як Росія каже, що прийшла до Сирії заради боротьби з "ІД", хоча на ділі вона в основному підтримує Асада.