Кір вже у Києві: половина хворих - це діти

Хворих на кір почали реєструвати у столиці, проте Київ забезпечений вакцинами в достатній кількості

Про це заявив директор київського міського Департаменту охорони здоров’я Київської міської державної адміністрації Дмитро Турчак, передає прес-служба КМДА.

За словами головного медика столиці, з початку року в Києві зареєстровано 11 випадків захворюваності на кір, дев’ятеро хворих (шестеро з яких - діти) - ушпиталено."На щастя, летальних випадків вдалося уникнути", - сказав Турчак.

Він закликав киян убезпечити себе та своїх дітей від захворювання на кір, оскільки ліків від кору не буває. Існуючі препарати лише полегшують симптоми та борються з ускладненнями.

Ускладнення ж від хвороби можуть бути дуже небезпечними для здоров’я та життя людини. Зокрема, це може бути ураження нервової системи (енцефаліт), пневмонія, отит, втрата зору. Зустрічаються навіть відтерміновані наслідки кору: в середньому через 5 років після перенесеного кору може виникнути підгострий склерозуючий паненцефаліт, що завжди закінчується летально.

Читайте також: В Ємені 1300 людей загинуло від хвороби, яку легко лікують в світі. Як це можливо

Медики попереджають, що кір легко передається від людини до людини. Спочатку хворий відчуває ознаки звичайної застуди - нежить, температуру, кашель, а десь за тиждень з’являється висип (спочатку на голові, далі - на верхній та нижній частинах тулуба).

"Дуже важливо вчасно звернутися до лікаря. Лише фахівець може поставити точний діагноз і призначити адекватне й ефективне лікування", - зауважив Турчак. 

За його словами, столиця забезпечена комбінованою вакциною для профілактики кору, епідемічного паротиту та краснухи "Пріорикс" у достатній кількості. Щоб щепитися, необхідно звернутися до медичного закладу первинної ланки за місцем реєстрації.

Дітям до 18 років щеплення КПК в Україні роблять безкоштовно.