Порошенко пропонує карати громадські організації та ФОПи за непрозору звітність

У Раді зареєстрований законопроект, який запроваджує обов’язкову публічну фінансову звітність громадських об’єднань, а також ФОПів, які отримують кошти донорів

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на текст законопроекту.

Законопроект пропонує запровадження обов'язок громадських об'єднань, загальний річний дохід яких перевищує 300 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, оприлюднювати щороку (до 1 квітня) на власному веб-сайті (за наявності) та подавати для оприлюднення на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби річний фінансовий звіт про діяльність.

За невиконання вимог щодо подання та оприлюднення звітності пропонується запровадити відповідальність у вигляді виключення громадського об'єднання контролюючим органом з Реєстру неприбуткових установ та організацій та віднесення до категорії платників податку на прибуток.

Також пропонується запровадити прозорість і публічність для ФОПів, які отримали дохід від донорів міжнародної технічної допомоги, яка надається відповідно до міжнародних договорів України. Такі ФОПи зобов’язані в окремому додатку до податкової декларації відображати обсяг такого доходу із зазначенням донорів, від яких отримано дохід, та суми виплат за рахунок такого доходу третім особам із зазначенням переліку третіх осіб, разовий обсяг виплат яких перевищує 3 прожиткових мінімуми, і сум витрат на їх користь. Цей додаток до декларації має оприлюднюватися на офіційному веб-порталі ДФС.

За неподання такого додатку до податкової декларації або подання в ньому недостовірної інформації передбачається неможливість спрощеної системи оподаткування для таких ФОПів (віднесення їх до 1–3 груп платників єдиного податку) та перехід їх на сплату інших податків і зборів.

В аргументації до законопроектів зазначено, що вони спрямовані на запровадження прозорої звітності громадських організацій.