"Лабораторія Касперського" допомагала ФСБ відстежувати хакерів, - ЗМІ

Російська "Лабораторія Касперського" розробляла за замовленням ФСБ систему захисту від DDoS-атак, здатну відстежувати місце розташування хакерів

Про це пише Bloomberg Businessweek.

Публікація грунтується на листуванні співробітників "Лабораторії Касперського", у тому числі її керівника Євгенія Касперського. Видання пише, що автентичність листів 2009 року підтвердили в компанії.

"Лабораторія Касперського" не просто розробила систему відбиття атак для ФСБ, але і допомагала їм знаходити хакерів, а співробітники фірми брали участь в рейдах.

Одним з учасників рейдів був Руслан Стоянов, який зараз заарештований у справі про держзраду. Проект очолював Ігор Чекунов, який раніше служив в КДБ.

У офіційній заяві "Лабораторії Касперського" говориться, що компанія співпрацює з ФСБ, але ніколи не розробляла систему захисту від DDoS-атак з розширеними можливостями. Там визнали, що співробітники могли брати участь в рейдах для пошуку доказів на комп'ютерах підозрюваних.

Про Чекунова в "Лабораторії" заявили, що його не можна називати колишнім співробітником КДБ, оскільки його зв'язок з радянським відомством обмежується службою на кордоні за призовом.