Airbus випробує повітряні електротаксі

Авіабудівний концерн Airbus планує випробувати перші міські літаючі електротаксі CityAirbus до кінця 2018 року

Про це повідомляє "Хайтек".

Інженери Airbus розробляють перший прототип Alpha-Demonstrator, який стане основою для майбутнього аеротаксі. Це величезний квадрокоптер, маса якого становитиме 2,2 тонни. Він літатиме за рахунок електродвигунів і чотирьох тунельних гвинтів із фіксованим кроком.

До кінця поточного року команда конструкторів збере випробувальний майданчик для інноваційного транспорту. Зменшений прототип у масштабі 1 до 7 вже пройшов випробування. Повномасштабна версія здійснить перший політ в автономному режимі до кінця 2018 року.

Наступна версія літаючого таксі - BetaDemonstrator - підніметься в повітря в 2019 році. Керувати нею буде вже пілот. Серійна модель GammaDemonstrator буде готова до кінця 2022-2023 років. Уже за 5 років Airbus планує налагодити роботу сервісу та запустити пасажирські повітряні електрокари у великих містах.

Майбутнє аеротаксі отримає назву CityAirbus і буде розраховане на 2-4 пасажирів. Апарат розвиватиме швидкість 120 км/год, а його запас ходу становитиме 60 км.

Наразі Airbus намагається вирішити проблему з надмірним шумом - інженери сподіваються знизити показник до 10-12 децибел. Інша проблема - необхідність постійно підтримувати CityAirbus у горизонтальному положенні.

Також компанії доведеться знизити витрати на експлуатацію - аеротаксі має обходитися на 25% дешевше, ніж двомоторний гелікоптер. Квитки на літаюче таксі також не мають коштувати дорого. Відповідно до проведених Airbus опитуваннями, пасажири не готові платити за переліт в межах міста більше $18 за хвилину.