Вчені вперше здійснили квантову телепортацію в космос

Китайські вчені змогли вперше в історії телепортували об'єкт із Землі на комунікаційний супутник в космосі, створивши таким чином стійку квантову мережу

Про це повідомляє Hightech.

У повідомленні зазначається, що команда комунікаційного супутника "Мо-цзи" повідомила про позитивні результати першого експерименту зі створення квантової комунікаційної мережі і передачі першого об'єкта з Землі на орбіту. На супутнику встановлено вкрай чутливий оптичний приймач. Він може розпізнати квантовий стан окремих фотонів, запущених з Землі.

Таким чином, телепортований фотон подолав відстань понад 500 км і перемістився на супутник "Мо-цзи".

Теоретично, відстань не повинна впливати на телепортацію. Проте минулі експерименти обмежувалися 100 км, але "Мо-цзи" вдалося передати сигнал з висоти від 500 км в зеніті до 1400 км, коли він розташований у горизонту, і більшу частину цієї дистанції фотон рухався в вакуумі. Для того щоб мінімізувати вплив атмосфери, китайські вчені розмістили наземну станцію в Нгарі, на Тибеті, на висоті більше 4000 метрів.

Після запуску одного з пари фотонів з землі вчені виміряли другий, щоб підтвердити, що телепортація мала місце. Протягом 32 днів вчені посилали мільйони фотонів в космос і виявили позитивні результати телепортації в 911 випадках.