Антимонопольний комітет оштрафував компанію Фірташа на майже $2 млн

Групу компаній Ostсhem Дмитра Фірташа, які випускають близько 80% мінеральних добрив на українському ринку, було оштрафовано на 10% річного доходу

Про це повідомляє прес-центр Всеукраїнської аграрної ради.

У повідомленні йдеться, що Антимонопольний комітет України прийняв рішення оштрафувати компанію Дмитра Фірташа на 10% річного доходу за 2016 рік, що становить $1,85 млн. Зазначається, що компанія Ostсhem зловживала своїм монопольним положенням на ринку мінеральних добрив в 2014-2015 роках. 

Так, з боку Ostсhem були виставлені на ринку необґрунтовано високі ціни на всі види азотних добрив, які були б неможливі за умови конкуренції на ринку.

Крім того, Антимонопольний комітет встановив, що Ostchem навмисне занижував рентабельність власних заводів, щоб мати можливість завищувати ціни.  

  • Нагадаємо, що три хімічних заводи, які входять до групи "Ostсhem", зупинили роботу в березні цього року  через припинення постачання газом з боку "Нафтогаз України". Компанія посилалася на відсутність коштів для передплати за паливо. Заручниками ситуації стали сільгосптоваровиробники, які, за даними профільних аграрних асоціацій, внесли передплату за добрива в розмірі близько 2 млрд грн.