Рада ухвалила закон про Конституційний суд

Верховна Рада ухвалила у другому читанні закон про Конституційний суд

Про це повідомляє Еспресо.TV

За відповідне рішення щодо закону №6427-д "Про Конституційний Суд України" проголосувало 245 народних депутатів. 

Документом передбачається введення на законодавчому рівні права на конституційну скаргу, а також приведення у відповідність до Конституції України процедури здійснення Конституційним судом своїх проваджень. Крім того було виключено положення про необхідність сплати збору за подачу конституційної скарги суб'єктами.

Тим часом, згідно з висновком Головного юридичного управління парламенту, законопроект не відповідає окремим положенням Конституції, оскільким не містить механізмів правового регулювання і не узгоджується з іншими законами України. 

Цим законом реформується організаційна структура суду, зокрема передбачається діяльність суду у складі Великої палати, двох сенатів та шести колегій. Голова Конституційного суду, згідно із документом, обирається зі складу суддів Конституційного суду на один строк в 3 роки таємним голосуванням, шляхом подання бюлетенів. 

При цьому планується зберегти положення діючого закону, що до складу Конституційного суду входить 18 суддів Конституційного суду.

Велика палата уповноважена розглядати питання щодо відповідності Конституції правових актів та законів парламенту, президента, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради Автономної Республіки Крим. Також палата офіційно тлумачить Конституцію і розглядає конституційність питань, які пропонуються на референдум.

Сенат діятиме у складі 9 суддів і розглядає питання щодо конституційності законів України, їх окремих положень за скаргами. 

Кожна з 6 колегій діятиме у складі 3 суддів Конституційного суду. До її повноважень належить відкриття конституційних проваджень за поданнями, зверненнями, скаргами.

Під час обговорення закону депутати виступали з критикою статей закону, що визначають порядок фінансування діяльності суду і суддів. Так, законом визначено, що суддя Конституційного суду у відставці отримуватиме довічно грошове утримання в розмірі 50 відсотків винагороди діючого судді. 

Крім того, даним законом вносяться зміни до закону про уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Так, цим рішенням парламент змінив процедуру обрання омбудсмена, закон тепер визначає, що голосування проводиться під час пленарних засідань парламенту бюлетенями для таємного голосування.