Макрон заявив, що Франція винна в масових арештах євреїв у 1942 році

Президент Франції Еммануель Макрон у присутності прем'єр-міністра Ізраїля Біньяміна Нетаньяху заявив про відповідальність Франції за масові арешти євреїв у 1942 році під час облави "Вель д'Ів"

Про це повідомляє Deutsche Wellе.

Нетаньяху та Макрон взяли участь у траурному заході з нагоди 75-х роковин облави "Вель д'Ів". Президент Франції зазначив, що в цих подіях "не брав участі жоден німець".

Макрон після переговорів з Нетаньяху також заявив, що Франція підтримує дипломатичні зусилля з припинення конфлікту між ізраїльтянами та палестинцями, закликавши поновити переговори щодо мирного врегулювання рішенням.

Облава "Вель д'Ів" була найбільшою серією масових арештів євреїв у окупованій гітлерівською Німеччиною Франції. У липні 1942 року в Парижі та його передмістях французькі поліцейські заарештували понад 13 тис. людей, з них - 4 тис. дітей. Їх відправили спершу до концентраційних таборів, а згодом - до таборів смерті.

Під час президентських перегонів у Франції ультраправа Марін Ле Пен заявляла, що злочини режиму, який співпрацював з нацистами, не стосуються Франції, оскільки "то була не Франція". Вперше провину французів за арешти євреїв відкрито визнав у 1995 році президент Жак Ширак. До того ця тема була табуйованою.